Preventietips voor het voorkomen van brand

Preventietips voor het voorkomen van brand

Delen

4 belangrijke aandachtspunten!

Rietgedekte villa’s, landhuizen en woonboerderijen hebben een verhoogd brandrisico ten opzichte van een pannen gedekt pand. Doordat wij ruim 25 jaar gespecialiseerd zijn in het verzekeren van dit bijzondere risico, hebben wij ook ruime ervaring in de preventie van de bijbehorende (brand)risico’s van een rieten dak.

Rietgedekt huis

Preventietips voor het voorkomen van brand (rondom de schoorsteen)

  • Stook uitsluitend hout en geen andere materialen (zoals tijdschriften, boeken, cadeaupapier etc.)
  • Stook hout dat minimaal twee jaar lang gedroogd is. Hout dat niet droog is, geeft vonken en vergroot de kans op brand
  • Laat uw schoorsteen jaarlijks vegen door een erkend bedrijf
  • Stookt u iedere dag? Dan is ons advies om uw schoorsteen twee keer per jaar te laten vegen aan het begin van de herfst en in februari
  • Een vonkenvanger is bij álle rietgedekte woningen mét open haard verplicht. Laat deze dan ook regelmatig controleren.
Rietgedekte villa’s, landhuizen en woonboerderijen hebben een verhoogd brandrisico ten opzichte van een pannen gedekt pand.

Andere maatregelen om de kans op schade te beperken

  • Zorg dat u een werkzame brandblusser van minimaal 6 kg in huis heeft (voorwaarde vanuit de verzekering!). Het advies is de brandblusser jaarlijks te laten controleren. Een onderhouds-contract zorgt voor de gewenste periodieke keuring Heeft u nog geen brandblusser? Wij adviseren een schuimblusser aan te schaffen in plaats van een poederblusser. Een poederblusser kan namelijk vervelende gevolgschade geven aan audio- en computerapparatuur etc.
  • Diverse brandmelders of een brandmeldinstallatie kunnen het ontstaan van brand mogelijk in een vroeg stadium signaleren
  • Korsluiting in de elektronische installaties is een veel voorkomende schadeoorzaak. Is uw installatie up-to-date? Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vervangen van stotz-zekeringen
  • En uiteraard goed huisvaderschap in algemene zin zoals regelmatige onderhoud van de rieten kap door een vakkundig rietdekker. Dit kan onnodige schades voorkomen.
Rietgedekte villa's en landhuizen

Gerelateerde artikelen

Uw Rietgedekte huis lastig te verzekeren? 7 essentiële tips
Uw Rieten dak in de winter
Riet bovenaan verlanglijst van bouwer en koper

 

Meer informatie

Wilt u vrijblijvend meer informatie of een persoonlijke advies ontvangen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met één van onze specialisten (030 – 303 21 20) of onderstaand contactformulier in te vullen. Desgewenst kunnen wij u in contact brengen met gespecialiseerde bedrijven waar wij goed ervaringen mee hebben.