Uw Rietgedekte huis lastig te verzekeren?

Uw Rietgedekte huis lastig te verzekeren?

Delen

7 essentiële tips

Villa’s of woonboerderijen met een rieten dak hebben een charmante uitstraling en zijn in Nederland steeds populairder aan ‘t worden. Maar in de laatste jaren blijken deze bijzondere panden ook steeds lastiger goed te verzekeren! Heeft u een rietgedekte woning of overweegt u deze te kopen? Dan kunt u niet om deze tips heen.

Rieten dak verzekering

Tip 1: Begin niet met een (onbewuste) onder- of oververzekering

Een juiste herbouwwaardebepaling van het pand kan veel discussie bij schade voorkomen. De herbouwwaarde kan sterk veranderen als u na aankoop intensief gaat verbouwen. Het is belangrijk bij de start van de verzekering meteen een actuele herbouwwaarde vast te stellen. Hiervoor zijn verschillende hulpmiddelen:

  • Inspectie door een bouwkundige (actuele herbouwwaardebepaling). Dit wordt vaak gebruikt voor de grotere of monumentale panden. Een dergelijke inspectie wordt vaak kosteloos aangeboden door de verzekeraar.
  • Waardebepaling op afstand middels een ‘Adresscan’. Vandaag de dag gebruiken veel verzekeraars databases om een zeer nauwkeurige herbouwwaarde per adres te berekenen.
  • Een herbouwwaardemeter kan eventueel ook een oplossing bieden om zelf de herbouwwaarde te controleren.

Tip 2: Zoek een gespecialiseerde verzekeraar

Reguliere verzekeraars weten meestal weinig van rietgedekte objecten. Dat zorgt er vaak voor dat u ten onrechte een hoge premie betaalt of aan onnodige vereisten dient te voldoen. Bijvoorbeeld het laten impregneren van het rieten dak: rietdekkers raden dat ook af!

Een herbouwwaardemeter kan eventueel ook een oplossing bieden om zelf de herbouwwaarde te controleren.

Tip 3: Hoe brandveiliger uw woning, des te lager de premie

Rieten daken worden steeds brandveiliger. De premie voor een traditioneel rieten dak kan al een stuk lager als de binnenzijde van de rieten kap met gips is afgewerkt. Dat maakt het dak brandveiliger. Brand komt veelal van binnenuit, bijvoorbeeld door kortsluiting of een schoorsteenbrand. Een rieten dak met een schroefdakconstructie is het meest brandveilig en heeft daardoor bijna dezelfde premiestelling als een pannen dak!

 

Tip 4: Een open haard kent verplichtingen (zie de clausule)!

Het rook-gaskanaal is bij uitstek gevoelig voor brand. Laat de schoorsteen jaarlijks vegen door een ASPB-erkend bedrijf en zorg voor een goede vonkenvanger (dit wordt ook in de polis als verplichting opgenomen). Als u de open haard gaat stoken, stook dan uitsluitend gedroogd hout (en geen cadeaupapier, magazines of boeken die lijm bevatten).

 

Tip 5: Goed huisvaderschap (& een verplichte brandblusser)

Onderhoud en preventie zijn belangrijk, in de eerste plaats voor uw eigen veiligheid.

  • Elke verzekeraar stelt als vereiste dat u minimaal één goedgekeurde brandblusser in huis heeft van ten minste 6 liter.
  • Zorg dat uw rieten kap jaarlijks goed wordt onderhouden, zodat de kans op water- en stormschade minimaal is.
  • Plaats een bliksemafleider op uw dak om brandschade en overspanning te voorkomen.
  • Denk er ook aan om uw brandmelders aan te sluiten op het centrale alarmsysteem.
Rietgedekte villa's en landhuizen

Tip 6: Toch brand? Dekking voor vervangende woonruimte kent grote verschillen

Een standaard verzekering kent slechts een maximale vergoeding van 12 maanden voor vervangende woonruimte. Echter rietgedekte woningen zijn vaak grote panden. Binnen 12 maanden volledig herbouwen is vaak niet realistisch en praktisch onmogelijk. Na een grote brand duurt een volledig herstel of herbouw lang: 2 tot 3 jaar is realistischer.

Rekenvoorbeeld: huur van een vergelijkbare woning kost € 2.500 per maand. Gedurende de herstelperiode loopt het kostenplaatje al snel op richting de € 75.000. Dat is een tekort van € 45.000 dat niet vergoedt wordt indien u een standaard verzekering hebt die niet op uw woning is afgestemd!

 

Tip 7: Last but not least

Het is ook raadzaam om de opstal- én inboedelverzekering bij dezelfde verzekeraar onder te brengen. Mocht u een forse schade hebben, dan heeft u te maken met één schade-expert. Als de verzekeringen elk bij een andere verzekeraar en/of tussenpersoon zijn gesloten, kan dat discussie geven. Bijvoorbeeld of parket en/of vloerbedekking tot de opstal óf de inboedel behoort?

Bekijk ook ons artikel: ‘Uw Rieten dak in de Winter

 

Paardekooper Private Insurance – 25 jaar gespecialiseerd in het verzekeren van rietgedekte panden

Paardekooper Private Insurance | Het verzekeren van villa’s, landhuizen en woonboerderijen met een rieten dak is reeds jarenlang een onderscheidende specialisatie. Met meer dan 5000 panden in portefeuille zijn daardoor scherpe premiestellingen mogelijk. De verzekeringen zijn specifiek ontwikkeld voor huizen in het hogere marktsegment. De dekking, limieten en vergoedingen zijn derhalve op de meeste aspecten aanmerkelijk ruimer ten opzichte van reguliere verzekeraars. Bekijk hier de belangrijkste verschillen waarop onze condities zich onderscheiden ten opzichte van andere verzekeraars.