PAN Amsterdam 2017: Interview met Eduard en Thomas Paardekooper 2|4
Misvattingen en bezwaren rondom het verzekeren van kunst en sieraden
Dit is het tweede artikel van een reeks van vier.
Het naderen van PAN Amsterdam 2017 in november is een goede aanleiding om in gesprek te gaan met Paardekooper Private Insurance. Paardekooper is gespecialiseerd in het verzekeren van kunst en sinds vorig jaar sponsor van PAN Amsterdam.
In vier artikelen staan Eduard en Thomas Paardekooper stil bij veelvoorkomende misverstanden die leven onder particuliere kunstverzamelaars en bespreken zij verzekeringsmogelijkheden waarvan veel verzamelaars geen weet hebben.
Wat zijn de meest gehoorde misvattingen die Paardekooper Private Insurance in de praktijk tegenkomt? Of welke andere beweegredenen hebben particulieren om geen kunst- of sieradenverzekering af te sluiten?
1. “Mijn schilderijen en sieraden heb ik verzekerd op mijn inboedelpolis”
Thomas Paardekooper: “Op nummer 1 staat de steeds terugkomende misvatting dat kunst en sieraden zijn meeverzekerd op de inboedelpolis. Het is een hardnekkig misverstand dat een dergelijke polis goede dekking biedt voor waardevolle objecten. Voor kunstobjecten geldt vaak een maximum van € 10.000 en bij sieraden is dit zelfs al gelimiteerd tot slechts € 5.000,- per gebeurtenis.”
“De kans dat bij schade de totale en werkelijke schade vergoedt wordt, is daardoor uitermate klein. Wanneer de waarde substantieel is, adviseren wij om altijd een separate kunstverzekering af te sluiten. Daarnaast is de grondslag van een inboedelverzekering de nieuwwaarde. Letterlijk gezien kan als nieuwwaarde worden uitgelegd de kosten van het doek, de olieverf, de kwasten en een aantal arbeidsuren! Een kunstverzekering biedt uitkomst door te verzekeren op basis van vaste taxatie- of aankoopwaarde. Dit is een wereld van verschil.
2. “Ik heb geen kostbaarhedenverzekering. Bij mij kan er praktisch toch niet worden ingebroken”.
“Veel verzamelaars denken vaak uitsluitend aan het diefstalrisico”, aldus Eduard Paardekooper. Maar wat in geval van brand- of waterschade? Een ander opvallend voorbeeld: laatst is er bij één van onze relaties een duif door een openstaande deur naar binnen gevlogen. Het dier fladderde, totaal in paniek rond in de woonkamer vol met kostbare schilderijen en vazen). Om het nog erger te maken waren de honden van onze relatie achter de duif aangegaan. Die trof bij thuiskomst een waar slagveld en een omvangrijke schade aan. Zoiets bedenk je je niet, maar zulk soort dingen gebeuren nu eenmaal.”
Veel verzamelaars denken vaak uitsluitend aan het diefstalrisico.
3. “Mijn verzekeraar stelt een alarmsysteem verplicht, maar dat heb ik niet én wil ik ook niet. Daarom is mijn kunstcollectie niet verzekerd”.
“Wanneer de aanwezige kunst een substantiële waarde bereik, stellen verzekeraars inderdaad vanaf een bepaald moment een alarm verplicht gesteld”, zegt Thomas Paardekooper. “Dat is begrijpelijk vanuit het oogpunt van een verzekeraar. Maar om helemaal niet te verzekeren als een verzamelaar geen alarminstallatie heeft of wil aanschaffen, is dan weer het andere uiterste. Een passende oplossing bij een dergelijke situatie kan zijn om een allrisk kunstverzekering te nemen waarbij het diefstalrisico is uitgesloten van de polis. Zo is er toch dekking bij andere grote calamiteiten zoals een brand of waterschade.”
4. “Een kostbaarhedenverzekering is peperduur”
Eduard Paardekooper: “Nee, absoluut niet, in tegendeel zelfs. Een kunstverzekering is zelfs vaak iets goedkoper dan een inboedelverzekering. Daarom adviseren wij relaties juist om de aanwezige kunstobjecten zoveel mogelijk onder te brengen op de polis van de kunstverzekering. Daarnaast kent de kunstverzekering standaard geen eigen risico, in tegenstelling tot de inboedelverzekering.”
“Voor sieraden ligt dit iets anders. Een volwaardige allrisk sieradenverzekering heeft standaard een wereldwijde dekking. Dat is fantastisch, maar heeft wel een prijskaartje. Reguliere verzekeraars rekenen hiervoor helemaal de hoofdprijs. Gevolg is dat mensen sieraden niet verzekeren. Bij inbraak gaat het echter veelal enkel om aanwezige sieraden. Deze niet verzekeren heeft in zo’n geval vervelende consequenties.”
“Gelukkig bieden gespecialiseerde verzekeraars vaak meer (concurrerende) mogelijkheden. Een tussenvorm is bijvoorbeeld om sieraden enkel thuis te verzekeren tegen diefstal. Indien de verzekerde waarde van juwelen en horloges oploopt, kan de polishouder kiezen voor maatwerk. Vaak biedt een combinatiedekking dan uitkomst. Hierbij geldt het uitgangspunt dat niemand alle juwelen en/of horloges tegelijkertijd draagt. De verzekering is hierop afgestemd: een deel van de waarde (bijvoorbeeld 20%) is ook buitenshuis wereldwijd verzekerd, de gehele collectie is thuis verzekerd (in de kluis). Een optimale dekking, afgestemd op de persoonlijke situatie, die meestal ook nog een forse premiebesparing tot gevolg heeft.”
LEES OOK
Interview 1|4 Paardekooper Private Insurance: specialist in kunst en kostbaarheden
Interview 3|4 Tips voor verzamelaars met een grote kunstcollectie
Interview 4|4 Totaalconcept voor vermogende particulier, ondernemer en families