Het aanschaffen van een kluis: tips en aandachtspunten

Het aanschaffen van een kluis: tips en aandachtspunten

Delen

Het aanschaffen van een kluis doet niemand voor zijn plezier. Maar de praktijk leert dat een inbraak bijna altijd gericht is op de sieraden en horloges. Een kluis kan deze waardevolle objecten (veelal met emotionele waarde) goed beschermen. Daarnaast stellen de meeste verzekeraars bij een sieradenverzekering een kluis als vereiste vanaf een verzekerde bedrag vanaf ongeveer € 50.000,-. Als er geen kluis aanwezig is dan is het een onverzekerbaar risico.

Waar een kluis te kopen (en juist niet)?

Doorgaans wordt er online een groot assortiment van goedkope kluizen aangeboden door tal van webshops. Bent u hier aan het juiste adres? Waarschijnlijk niet. Er worden veelal kluizen aangeboden met diverse certificeringen welke uiteindelijk niet aan de juiste criteria voldoen. Daarnaast weet u niet wie uw contactgegevens in handen krijgt. Ons advies is om een erkende kluisleverancier te raadplegen. Een van onze gespecialiseerde kluis partners vindt u hier.

 

Waardeberging, verankering en certificeringen

Bij het kopen van een kluis zijn een aantal aspecten belangrijk om rekening mee te houden. Het kiezen van de juiste officieel gecertificeerde kluis en de juiste plaats in huis in combinatie met het alarmsysteem. Ook de indicatie waardeberging is van belang. De Euro normering geeft aan hoeveel contant geld of kostbaarheden de verzekering dekt wanneer dit in de kluis ligt opgeborgen. Hoe hoger het aangegeven geldbedrag hoe inbraakwerender de kluis is. De Euro norm van de kluis wordt gecategoriseerd in klasse I tot VI.

Daarnaast is het belangrijk om een professionele verankering toe te passen en dat het slot voldoet aan uw wensen. Verankering van de kluis wordt meestal ook als vereiste gesteld de verzekeraar. Een essentiële factor van het installeren van een kluis is een professionele chemische of mechanische verankering. Er is altijd een goede verankering mogelijk. Ook hierin kan de specialist u helpen.

Hoe hoger het aangegeven geldbedrag hoe inbraakwerender de kluis is.

Discreet

Webshops en e-commercebedrijven besteden het installeren en verankeren van kluizen uit aan groothandels, transportbedrijven of andere bedrijven. Zij gaan over het algemeen allerminst discreet te werk en hebben vaak kluis gerelateerde reclame op de bedrijfswagens. Het is de kunst om het hebben van een kluis niet aan de grote klok te hangen. Hoe minder mensen het weten, hoe te beter. Professionele kluisleveranciers zijn erop getraind om zeer discreet te handelen en lijkt het voor de buurt net alsof er nieuwe magnetron wordt uitgeladen en geplaatst… Raadpleeg daarom altijd een ervaren specialist.

 

Extra ‘afleidingskluis’

Naast een hoofdkluis is het ook te allen tijde aan te raden om een kleinere tweede kluis in de woning te installeren, als zijnde een ‘afleidingskluis’. Hierin kunnen de minder waardevolle stukken (en zonder emotionele waarde) worden opgeborgen. Mocht er een ongewenst iemand zich in de woning bevinden, dan kan hij gelijk naar deze kluis worden verwezen zodat hij ook zo snel als mogelijk weer vertrokken is. Daarnaast wordt bij een bepaalde categorie exclusieve villa’s ook een kluis ‘verwacht’.  Als je laat weten helemaal geen kluis te hebben, kan dat een vervelende discussie met de indringer opleveren die je liever niet hebt.

 

Is de kluis voor u toekomst-proof?

Bij het aanschaffen van een kluis (of kluizen) wordt het type kluis afgestemd op de waarde aan kostbaarheden; bijvoorbeeld een kluis kent een maximale waardeberging van € 200.000,-. Maar zowel nieuwe aankopen als ook waardestijging kunnen ertoe leiden dat snel de limiet wordt bereikt. Daarom adviseren wij een kluis te kiezen waarbij de maximale waardeberging niet te snel wordt overschreden, zodat u voorkomt om op korte termijn alsnog een extra kluis te moeten aanschaffen.