Rietgedekt huis

Typen rieten daken voor uw rieten dak verzekering

PAARDEKOOPER PRIVATE INSURANCE

 

Contact voor vrijblijvende offerte

U kunt een offerte aanvragen wanneer uw woning een herbouwwaarde heeft vanaf € 1.000.000,-. Wilt u vrijblijvend meer informatie of een persoonlijke offerte ontvangen? Neem dan contact op met één van onze specialisten, telefoonnummer +31 (0)30 303 21 20. U kunt ook bijgaand formulier invullen en opsturen.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Rieten dak constructie

Voor u en uw rieten dak verzekering is het belangrijk om te weten wat de constructie van uw rieten dak is. Dit is zowel van belang voor onderhoud en preventie alsmede de eventueel verhogende risicofactoren op bijvoorbeeld brand. Premiebepalende factoren zijn bijvoorbeeld: bestemming van het gebouw, brand- en inbraakpreventie, eigen risico, regio én de bouwaard van het huis. De bouwaard betreft de constructie van de muren alsmede van het dak.

Verschillende typen rieten dak constructies

  • Traditioneel (niet) brandwerend onderschoten.
  • Schroefdak.
  • Ventilerend schroefdak.
  • Kunstriet.

Aanvullende informatie

Rieten dak – Traditioneel (niet) brandwerend onderschoten

De traditionele rieten kap bestaat uit een raamwerk van verticale balken (sporenkap) met daarop horizontale rietlatten. Deze rietlatten zitten dus aan de buitenkant van de dakconstructie. Het riet wordt bevestigd op de latten door middel van een rvs-staaldraad, die om de lat wordt geslagen. Deze vorm van rietdekking werd het meest toegepast in de 18e, 19e en 20e eeuw.

Het is een ‘open constructie’ waarbij het riet doorgaans van binnenuit zichtbaar blijft (niet brandwerend onderschoten) of waarbij het dak aan de binnenzijde is afgewerkt met gipsplaten (brandwerend onderschoten). Vandaar ook de naam ‘open dakconstructie’.

 

Rieten dak – Schroefdak

Een schroefdakconstructie, ook wel ‘gesloten constructie’ genoemd, is de nieuwste en relatief veiligste methode van rietdekken. Om het riet te beschermen tegen een brand van binnenuit, kan het dak aan de binnenkant worden afgetimmerd met brandwerend materiaal bijvoorbeeld met gipsplaten, sandwichpanelen of een gesloten beplating zonder luchtspouw. Van binnenuit ziet men hierbij geen riet meer. Men ziet platenhout, dan wel de afwerking aan de binnenzijde.

“De brandveiligheid van een modern rieten dak wordt voor meer dan 95% toegeschreven aan de gesloten onderconstructie” Federatie van Onderlinge Verzekeringsmaatschappijen (FOV).

Door deze risico-beperkende eigenschappen van deze constructie is er minder luchttoevoer mogelijk ten opzichte van een traditionele rieten kap. Hierdoor is het brandrisico aanmerkelijk lager en kent daardoor een lagere verzekeringspremie. In veel gevallen kan zelfs de premie van een pannen gedekte woning gehanteerd worden. Deze vorm van rietdekken is tegenwoordig zeer gebruikelijk.

Rieten dak – Ventilerend schroefdak

Een ventilerend schroefdak is een combinatie tussen een traditionele rieten kap en een schroefdak en kent diverse benamingen. Men noemt het ook wel ‘verbeterd schroefdak’ of ‘traditionele constructie met gesloten constructie’.

Uitgangspunt is dat op het gehele onderdak spaanplaten zijn aangebracht en kent daardoor een gesloten constructie. Echter is het riet niet ‘geschroefd’ op deze platen, maar ‘gebonden’ op latten. Om dit te realiseren is een spouw aangebracht op de spaanplaten, waardoor luchttoevoer mogelijk is en het riet kan ventileren. Deze vorm van rietdekking komt vooralsnog zeer zelden voor.

 

Rieten dak – Kunstriet

Patentriet, ook wel kunstriet, is een onderhoudsarme rietsoort dat wordt gemaakt uit kunststof. Het is roestvrij, slijtvast, beloopbaar, mos -, algen- en schimmelvrij en het is onbrandbaar.

Robin - Paardekooper
“Door schade zo veel mogelijk te voorkomen dan wel te beperken, kunnen wij de scherpste premie blijven aanbieden.” ROBIN Paardekooper Private Insurance

Vrijblijvend totaalvoorstel

Als u dit wenst, kunnen wij u vrijblijvend een voorstel doen voor uw hele verzekeringssituatie. Vaak zijn premiebesparingen te realiseren in combinatie met verbetering in zowel condities als dekkingen.

Vrijblijvend meer informatie of een persoonlijke offerte ontvangen? Neem contact op met één van onze specialisten.