Huis - Diensten en preventie

Rieten dak preventie

PAARDEKOOPER PRIVATE INSURANCE

Contact voor vrijblijvende offerte

U kunt een offerte aanvragen wanneer uw woning een herbouwwaarde heeft vanaf € 750.000,-. Wilt u vrijblijvend meer informatie of een persoonlijke offerte ontvangen? Neem dan contact op met één van onze specialisten, telefoonnummer +31 (0)30 303 21 20. U kunt ook bijgaand formulier invullen en opsturen.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Rieten dak preventie

Rietgedekte villa’s, landhuizen en woonboerderijen hebben een hoger brandrisico dan panden gedekt met pannen. Doordat wij ruim 30 jaar gespecialiseerd zijn in het verzekeren van dit bijzondere risico, hebben wij ook ruime ervaring in de preventie.

Enkele eigenschappen van riet waardoor een rieten dak een hoog brandrisico heeft:

 • Het riet zelf is brandbaar.
 • Een riet stengel is hol en bevat zodoende zuurstof.
 • Brand verplaatst zich doorgaans sneller in de lengterichting van de rietstengel.
 • Brand ontwikkelt zich sneller bij een open constructie omdat er meer zuurstof aanwezig is, dan bij een gesloten constructie.
 • Verbrandingswarmte / straling van riet is veel hoger dan bij reguliere branden.
 • Riet is isolerend en waterafstotend. Hierdoor is er een slechte doordringbaarheid van (blus)water.
 • Bij brand in een rieten kap komt veel vliegvuur vrij.
 • Bij droogte of vrieskou is riet extra brandbaar door de lage luchtvochtigheid.

Aanvullende informatie

Brandblusser

Bij het verzekeren van een rietgedekte villa of woonboerderij gaat de verzekeraar er vanuit dat in de woning een brandblusser van minimaal 6 kilogram/liter in werkvaardige toestand aanwezig is. Wij adviseren een schuimblusser aan te schaffen. Een poederblusser zorgt vaak voor grotere nevenschade aan bijvoorbeeld uw apparatuur.

Bekijk ook ons artikel ‘Rietgedekte huizen – 5 tips om brand te voorkomen’.

 

Schoorsteenvegen

Bij een woning met een traditioneel rieten dak geldt vanuit de verzekeringsmaatschappij veelal de verplichting om alle aanwezige open haarden en rookkanalen in goede staat te houden en deze jaarlijks te laten schoonmaken door een erkende schoorsteenveger. Deze moet aangesloten zijn bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond. Dit geldt niet als u een gas- of elektrische haard heeft.

Wij adviseren u bij een frequent gebruik van de open haard, het rookkanaal tweemaal per jaar te vegen van bovenaf. Eventueel kan er voor de zekerheid eens per twee jaar een camera-inspectie plaatsvinden.

Vonkenvanger

Een vonkenvanger heeft als doel het rieten dak te beschermen tegen vonken uit de schoorsteen. Een vonkenvanger is in de praktijk een stuk gaas van roestvrij staal, na de uitmonding van de schoorsteen, met een zodanige totale doorlaat dat de trek hierdoor niet nadelig wordt beïnvloed.
Een rietgedekte villa of woonboerderij met een schoorsteen dient voorzien te zijn van een deugdelijke vonkenvanger. De verplichte vonkenvanger wordt dan ook door rietdekkers standaard aangebracht. Wat betreft de reiniging van de vonkenvanger, adviseren wij om dit eens per twee jaar te doen tijdens het onderhoud van het rieten dak. Bij een gasbrander met schone verbranding, is een vonkenvanger niet verplicht. Bij een pelletkachel dient de schoorsteen wel een vonkenvanger te hebben.

Bekijk ook ons artikel ‘Uw rieten dak in de winter’.

 

Brandalarm

Brand- en rookmelders zijn vanuit de verzekering niet verplicht, maar zijn wel te adviseren. Er zijn verschillende soorten:

 • Rookmelders op batterijvoeding.
 • Brandmeldinstallatie die is gekoppeld op het alarmsysteem.
 • Automatische blusinstallatie (Light speed fire detection system).

Kostbaarheden preventie

Naast bovengenoemde preventiemaatregelen voor uw rietgedekte woning, adviseren wij u ook graag over maatregelen om uw kostbaarheden te beschermen, zoals kunst, antiek, sieraden en horloges.

Kunst en kostbaarheden
Sieraden en horloges - kostbaarhedenverzekering
Robin - Paardekooper
“Door schade zo veel mogelijk te voorkomen dan wel te beperken, kunnen wij de scherpste premie blijven aanbieden.” ROBIN Paardekooper Private Insurance

Vrijblijvend totaalvoorstel

Als u dit wenst, kunnen wij u vrijblijvend een voorstel doen voor uw hele verzekeringssituatie. Vaak zijn premiebesparingen te realiseren in combinatie met verbetering in zowel condities als dekkingen.

Vrijblijvend meer informatie of een persoonlijke offerte ontvangen? Neem contact op met één van onze specialisten.