Rietgedekte huizen – 5 tips om brand te voorkomen

Rietgedekte huizen – 5 tips om brand te voorkomen

Delen

Een pand met een rieten kap doet al snel denken aan vervlogen tijden. Veel mensen vinden het charmant staan. Toch is een rietgedekte woning nog bepaald geen uitzondering:  in ons land staan zo’n 70.000 panden met een rieten dak. Allemaal panden die verzekerd moeten worden. Hoe pak je dat aan? Specialist Paardekooper Private Insurance geeft vijf tips.

Huis verzekeren

Een rieten dak was ooit heel normaal

Tegenwoordig heeft riet als dakbedekking een luxe uitstraling, maar vroeger was een boerderij met een rieten dak heel normaal. Als een boer heel vermogend was, bedekte hij het voorhuis juist met een pannendak. De traditionele manier waarop een rieten dak werd gelegd, bestond uit het binden van riet op latten. Dat is tochtig en stoffig. Daarom zijn er oplossingen bedacht om het comfort van een rieten kap te vergroten. Zo kan het dak van binnenuit worden geïsoleerd en afgewerkt met gipsplaten.

De gesloten constructie

Daarnaast wordt vanaf het begin van de jaren negentig de gesloten constructie toegepast, waarbij het riet op een dichte ondergrond wordt geschroefd. Deze constructie kost nauwelijks meer premie dan een dak met pannen. Vaak wordt hierbij gips gebruikt als brandwerend materiaal: dat houdt een brand zeker 30 minuten tegen.

In veel gevallen is het niet mogelijk om de gesloten constructie toe te passen: zeker wanneer het pand monumentale status heeft, gelden regels voor de manier waarop het rieten dak moet zijn geconstrueerd. Soms kun je dus niet om de traditionele methode heen. Toch zijn er genoeg maatregelen mogelijk om schade door water of vuur te voorkomen.

Het beeld dat een rieten dak brandgevaarlijk is en duur in de verzekering, is inmiddels achterhaald.

Vijf tips om brand te voorkomen

1. Preventie in en op het dak

Met extra preventieve maatregelen is het brandgevaar goed te verkleinen. Een goede bliksemafleidingsinstallatie doet al veel. In het dak kan branddetectie worden verwerkt door middel van lichtgevende glasvezeldraadjes. Ontstaat er brand, dan gaat er een signaal naar de inbraakbeveiliging. Voor branden die van buitenaf ontstaan is een sprinklerinstallatie op het dak een goede preventiemaatregel. Zorg ook voor een degelijke vonkenvanger en laat het rookkanaal jaarlijks vegen.

 

2. Brand komt vaak van binnenuit

De meeste branden ontstaan van binnenuit, meestal door kortsluiting of een tekortkoming in de elektrische installatie. Brandmelders die op batterijen werken, zijn daarom belangrijk. Om ze niet alleen als persoonsbeveiliging, maar ook als objectbeveiliging te laten werken, kunnen ze het best worden aangesloten op het beveiligingssysteem. De brand wordt dan in een vroeg stadium ontdekt en de alarmcentrale krijgt direct een melding.

 

3. Impregneren is langer de brand weren

Het impregneren van het riet met een brandwerende vloeistof is een andere preventieve maatregel. Die is in sommige gemeenten verplicht als het pand in een omgeving met veel bebouwing staat. Impregneren moet elke vijf jaar worden herhaald.

 

4. Denk niet alleen aan het brandrisico

Het gevaar van vocht is klein: een rietpakket is tussen de 20 en 30 centimeter dik. Daar komt geen neerslag doorheen. Door weersinvloeden kunnen er wel mos en algen ontstaan tussen het riet. Zeker als het huis in een bosrijke omgeving staat waar het riet minder goed kan drogen. Daarom is het belangrijk om het dak periodiek te laten controleren door de rietdekker.

 

5. Controleer de brandblusser

Een brandblusser in huis is geen overbodige luxe, maar zorg er dan wel voor dat het apparaat na aanschaf gecontroleerd is op werking. Het komt nog wel eens voor dat brandblussers dienst weigeren als ze gebruikt moeten worden. Controleer in elk geval om het jaar of de blusser nog werkt.

Rietgedekte woningen verzekeren

Verzekeren bij Paardekooper

Het beeld dat een rieten dak brandgevaarlijk is en duur in de verzekering, is inmiddels achterhaald. Dat hoeft niet het geval te zijn, als je maar weet waar je het over hebt. Paardekooper Private Insurance heeft al duizenden rietgedekte panden verzekerd.

Paardekooper Private Insurance biedt een totale verzekeringsoplossing voor vermogende particulieren en ondernemers. Wie mooie bezittingen heeft, bijvoorbeeld een (riet gedekte) villa, kunst, sieraden, een bijzondere auto, een vakantiehuis (in het buitenland) of divers onroerend goed bezit, wil een verzekeringsoplossing die daar goed op aansluit. Voor deze niche doelgroep is Paardekooper dé partner gespecialiseerd in het verzekeren van deze (kostbare) bezittingen.