Oekraïne en uw verzekeringsdekking

Oekraïne en uw verzekeringsdekking

Delen

De situatie in Oekraïne zorgt voor veel onzekerheid. Uiteraard in het land zelf maar ook in de rest van de wereld. Deze onzekerheid heeft impact op alle markten, waaronder ook de verzekeringsmarkt. Regelmatig ontvangen wij van onze klanten vragen over de situatie. De gevolgen hiervan kunnen namelijk effect hebben op zowel particuliere als zakelijke relaties en hun verzekeringsdekking. In dit blog informeren wij u graag over eventuele gevolgen en risico’s.

Opstal- inboedel en aansprakelijkheidsverzekering

Wanneer u vluchtelingen een privé verblijfplaats biedt zoals een woning, vakantiehuis, bijgebouw of gelijksoortig vastgoed, dan is het raadzaam te controleren of uw verzekeringsdekking voldoende is. Diverse verzekeraars hebben al aangekondigd hun dekking tijdelijk uit te breiden, echter verschilt dit per verzekeraar. U kunt hierbij denken aan een opstal- en inboedelverzekering, maar ook aan uw particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Indien u vluchtelingen onderdak biedt (of dit overweegt), dan verzoeken wij u dit aan ons door te geven. Wij adviseren u graag waar nodig.

Verhoogde cyberrisico’s

Met de aanhoudende spanningen tussen het westen en Rusland is de kans op cyberaanvallen tegen westerse doelwitten toegenomen. Bedrijven en hun werknemers worden daarom aangeraden extra waakzaam te zijn. Wees alert op phishing (verdachte e-mails) en smishing (sms’jes), houd uw systeem up to date en maak een incident response plan.

Reis- en motorrijtuigenverzekering

Hoewel reizen van en naar Oekraïne beperkt zal zijn, kan het zijn dat u naar het land moet afreizen. Controleer altijd de dekking van uw reis- en annuleringsverzekering en wanneer u met uw eigen voertuig reist, ook die van uw motorrijtuigenverzekering.

Transportverzekering

Ook de transportsector heeft te maken met de situatie in Oekraïne en het afsluiten van het luchtruim, waterwegen en grenzen. Oekraïne is voor zeeschepen inmiddels afgesloten gebied. De in goederentransportverzekeringen gebruikelijke oorlogsclausule is in werking getreden wat meestal gevolgen heeft voor de dekking.

 

Wij begrijpen dat bovenstaande informatie tot vragen kan leiden en willen u erop wijzen dat het Verbond van Verzekeraars een webpagina heeft ingericht speciaal gericht op Oekraïne en verzekeren. Hier vindt u meer informatie.

 

Uiteraard beantwoorden wij uw vragen ook graag. Voor advies en informatie kunt u contact met ons opnemen op telefoonnummer 030 – 303 21 00.