Inbrekers zijn dol op Sieraden!

Inbrekers zijn dol op Sieraden!

Delen

5 tips waarmee wél alle schade vergoed wordt

In gemiddeld 1 op de 100 Nederlandse woningen wordt ingebroken. Dat betekent dagelijks ruim 200 inbraakpogingen. Inbrekers zoeken vaak specifiek naar sieraden, kunst en autosleutels. De emotionele waarde van sieraden is vaak nog groter dan de geldwaarde. Maar als de financiële schade na diefstal ook nog eens niet (helemaal) vergoed wordt, is dat een tweede teleurstelling! Hoe voorkom je dat? Wij geven u een aantal belangrijke tips zodat u ook écht ‘verzekerd’ bent. 

Sieraden verzekeringen

Tip 1: Een inboedelverzekering is vaak niet genoeg

Sieraden en horloges zijn slechts tot op bepaalde hoogte op uw standaard inboedelverzekering meeverzekerd. Naast de maximering, meestal gelimiteerd tot max. € 5.000,- (!), is de dekking ook veelal beperkt. De waarde van de aanwezige sieraden blijkt tevens vaak veel hoger te zijn dan aanvankelijk gedacht.

Een kostbaarhedenverzekering kent standaard een ‘allrisk dekking’. Daarnaast is ‘gewoon’ verlies of beschadiging verzekerd. Is de waarde van uw sieraden en/of horloges meer dan € 5.000,-? Sluit dan een kostbaarhedenpolis bij een gespecialiseerde verzekeraar.

 

Tip 2: Sieradenverzekering hoeft niet duur te zijn (verschillende type dekkingen)

Sieraden (te) duur om te verzekeren? Dat hoeft niet altijd. In de loop der jaren zijn er meerdere type dekkingen mogelijk geworden, naar gelang uw persoonlijke voorkeur. Dit heeft met name betrekking op het dekkingsgebied. Er kan gekozen worden uit:

  • Werelddekking: allrisk wereldwijd verzekerd
  • Kluisdekking: uitsluitend in de kluis verzekerd (laagste premiestelling)
  • Combinatiedekking: dit betreft een mix van de kluis- en werelddekking.
    Uitgangspunt is dat u waarschijnlijk alle aanwezige sieraden niet tegelijkertijd draagt. Zo kan u het volledige bedrag verzekeren (in de kluis) met een vast bedrag (bijvoorbeeld max € 25.000,-) van de verzekerde waarde o.b.v. werelddekking verzekeren. Een belangrijk voordeel van deze optie is dat de premiestelling ca. 40% lager ligt dan alle sieraden wereldwijd te verzekeren. Zo kunt u een optimale dekking samenstellen op basis van uw persoonlijke voorkeur en betaalt u niet de hoofdprijs. Deze optie is meestal mogelijk vanaf ca € 100.000,- aan sieraden/horloges.
  • Diefstal uit huis: dit betreft meestal een uitbreiding op de inboedelverzekering. Dit betreft alleen een aanvullende dekking voor ‘diefstal’.

 

Tip 3: De kracht van een taxatie: geen discussie bij schade

Een sieradenverzekering is een ‘objectenverzekering’. Achteraf bewijzen wat er weg is en hoeveel het waard was, blijkt vaak lastig te zijn. Vaak zijn er geen aankoopnota’s meer. Heeft u zelf een specificatie gemaakt, heeft u dan wel rekening gehouden met waardeontwikkeling? Dat is tijdrovend en geeft altijd ruimte voor discussie.

Daarom kan het verstandig zijn een taxateur in te schakelen. Vraag anders de juwelier een rapport te maken. Dit taxatierapport is de basis voor de polis: voor alle partijen is dan duidelijk wat er verzekerd is én de waarde is vastgelegd. Een schade kan dus vlot worden afgehandeld met de juiste waarde!

De emotionele waarde van sieraden is vaak nog groter dan de geldwaarde.

Tip 4: Meer dan € 25.000,- aan sieraden? Koop een kluis

Inbrekers kunnen in een Albert Heijn-tasje voor een kapitaal aan sieraden meenemen. Als u meer dan € 25.000,- aan sieraden bezit, is het verstandig om een kluis aan te schaffen. Meestal stelt de verzekeraar zo’n kluis dan verplicht.

Let op! Vaak eist de verzekeraar een bepaalde kwaliteit (de zogeheten waardeberging) en tevens verankering. Dit wordt meestal opgenomen in de clausule van de polis. Koop uw kluis bij een gerenommeerde kluisinstallateur en niet op internet.

 

Tip 5: Nieuwe aankopen? Houd uw polis up-to-date

Koopt u met enige regelmaat nieuwe objecten? Vergeet dan niet tussentijds aankoopfacturen toe te sturen om toe te voegen aan uw polis. En als u een taxatie heeft laten doen, vergeet dan niet dat de getaxeerde waarde maar drie jaar geldig is. Door veranderingen in bijvoorbeeld de goudprijs of de verzamelwaarde kunnen sieraden in een paar jaar tijd soms flink in waarde toenemen.

 

Tot slot: laat uw sieraden altijd registreren

Mocht een inbreker gepakt worden, dan zijn uw sieraden sneller bij u terug. Wanneer u onverhoeds toch aangifte moet doen van inbraak en u kunt duidelijke omschrijvingen geven van de gestolen kostbaarheden, vergroot u de kans dat u uw eigendommen terugkrijgt. Eigendommen zonder merk, type en serienummer kunt u registeren door een foto te maken met daarbij een duidelijke omschrijving. Zorg dat er op de foto een liniaal goed zichtbaar is zodat de grootte achteraf eenvoudig te bepalen is.

Sieraden en horloges verzekering

Paardekooper Private Insurance biedt een totale verzekeringsoplossing voor vermogende particulieren en ondernemers. Wie mooie bezittingen heeft, bijvoorbeeld een (riet gedekte) villakunstsieraden, een bijzondere auto, een vakantiehuis (in het buitenland) of divers onroerend goed bezit, wil een verzekeringsoplossing die daar goed op aansluit. Voor deze niche doelgroep is Paardekooper dé partner gespecialiseerd in het verzekeren van deze (kostbare) bezittingen.

 

Lees meer over het verzekeren van uw sieraden.