Cyberrisico’s – You’ve got mail
Onze huidige communicatie bestaat tegenwoordig voornamelijk uit digitale varianten zoals mailen, appen, chatten, Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn etc. Dit werkt (meestal) perfect. Totdat…u gehackt wordt en daardoor data wordt gestolen of systemen worden gegijzeld. De kosten van cyberaanvallen zijn vorig jaar geëxplodeerd. Cybercriminaliteit is al jaren de sterkst stijgende vorm van misdaad. Meer dan 60% van de Nederlandse bedrijven heeft hiermee al eens te maken gehad. Ondanks deze toegenomen dreiging blijft de risicoperceptie laag onder ondernemers.
Oorzaken en kwetsbaarheden
Enkel een antivirus programma blijkt al lang niet meer een volledige oplossing te bieden. De ontstane schade wordt steeds omvangrijker omdat we meer en meer afhankelijk worden van de digitale wereld. Hoe afhankelijker u bent van technologie en data, hoe groter daarmee het cyberrisico. Wist u bijvoorbeeld dat eigen werknemers de grootste veroorzakers zijn van cyberrisico’s? Onbedoeld halen zij het risico naar binnen: de receptioniste die een monteur binnen laat of een werknemer die per ongeluk op een link klikt die door een hacker is verzonden.
Een geheel nieuwe bedreiging vormen de leveranciers. Als één van uw leveranciers gehackt wordt, kan dit namelijk grote gevolgen hebben voor u als afnemer die met gevoelige informatie bij hen bekend is. Berichten die u van uw leverancier ontvangt, beschouwt u vaak als betrouwbaar.
Waar ligt voor u het grootste risico als u slachtoffer bent geworden van een cyberaanval?
U kunt uw systemen niet meer gebruiken. Afspraken die in uw agenda staan, zijn niet meer te raadplegen. Klanten worden niet bezocht. Werknemers kunnen hun werk niet meer uitvoeren. Machines liggen stil en kunnen niet meer aangestuurd worden. Zomaar een paar voorbeelden.
Hoe afhankelijker u bent van technologie en data, hoe groter daarmee het cyberrisico.
Wat is daar tegen te doen?
Dat ligt vooral bij het crisismanagement. Hoe sneller u weet te handelen, hoe meer de schade beperkt kan worden. De grootste kosten zijn vaak schades die u zelf lijdt, doordat er een betaling gedaan moet worden om systemen vrij te geven. Of doordat uw rekeningnummer wordt omgeleid, waardoor bedragen weggesluisd worden.
Hoe kunt u dit oplossen?
Er zijn tal van oplossingen om digitale kwetsbaarheid te reduceren en zo schade te voorkomen. Mocht het toch gebeuren dat uw organisatie slachtoffer wordt van een cyberaanval of hack dan kunt u de schade verzekeren/beperken door middel van een cyberverzekering. De dekking van cyberverzekeringen wordt steeds uitgebreider. Als bedrijf ontvangt u niet alleen financiële steun, maar wordt u ook bijgestaan door specialisten die het crisismanagement voor hun rekening nemen en u gelijk kunnen assisteren in geval van een hack of aanval. De eerste 48 uur zijn cruciaal om inzicht te krijgen in de schade en deze zoveel mogelijk te beperken.
Mocht u (nog) geen cyberverzekering hebben en bent u toch geïnteresseerd geraakt in de mogelijkheden? Wij verzoeken u dan contact met één van onze zakelijke adviseurs op te nemen. Zij geven u inzicht in welke risico’s u als bedrijf loopt en hoe deze af te dekken zijn. Zodoende kan een verzekering bijdragen om uw bedrijfscontinuïteit te waarborgen.