Biedt mijn reisverzekering wel dekking tijdens de Corona pandemie?

Biedt mijn reisverzekering wel dekking tijdens de Corona pandemie?

Delen

U wenst binnenkort een vakantie te gaan boeken: biedt mijn reisverzekering wel dekking tijdens de Corona pandemie?

Vakantiewoning verzekeren

Vakantie in Nederland

Indien u een vakantie in Nederland gaat boeken dient u er rekening mee te houden dat als u wenst te annuleren omdat bepaalde faciliteiten nog gesloten zijn (bijvoorbeeld de horeca, attractieparken en musea) u geen aanspraak kunt maken op uw annuleringsverzekering.

 

Vakantie naar het buitenland

Indien u van plan bent om een vakantie naar het buitenland te boeken, dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden.

Ieder land heeft zijn eigen maatregelen tegen het coronavirus.

Kleurcodes

Om te bepalen welke dekking er geldt op uw reis- of annuleringsverzekering, wordt er onder andere gekeken naar de kleurcodes die de Nederlandse overheid hanteert. Is er bij vertrek sprake van code geel of groen, dan geldt de verzekering zoals u gewend bent. Wijzigt de code van geel naar oranje terwijl u op de plaats van bestemming bent, dan blijft de verzekering gewoon van kracht.

Bij code oranje wordt alle schade die gerelateerd is aan het coronavirus niet vergoed. Voorbeelden hiervan zijn de kosten indien u langer moet blijven na een positieve test of de kosten voor een test. De zorgverzekering vergoed wel altijd de medische kosten, maar op basis van het Nederlandse tarief.

Ieder land heeft zijn eigen maatregelen tegen het coronavirus, daardoor kan de hulpverlening er soms anders uitzien.

 

Pakketreis of een reis zelf samenstellen?

Wanneer u via een reisorganisatie een pakketreis boekt heeft u iets meer zekerheid. Indien er code oranje op uw bestemming geldt, zal de reisorganisatie de reis annuleren. U krijgt dat een aanbod om de reis om te boeken of u krijgt uw geld terug. Wanneer er een los vliegticket en hotel wordt geboekt, dan is dat vaak niet het geval. Controleer hiervoor de boekingsvoorwaarden.

Doorlopende reisverzekering

In alle gevallen geldt dat wanneer u de reis zelf wenst te annuleren omdat op bestemming code oranje geldt, dit niet is verzekerd op uw annuleringsverzekering.

Raakt iemand van het gezin zelf besmet met het coronavirus en kan de vakantie hierdoor niet doorgaan, dan is dit in de meeste gevallen wel verzekerd. De verzekeraar zal dit beoordelen per situatie.